Sokeiden viikko 2021: Elokuva aukeaa nä­kö­vam­mai­sel­le kat­so­jal­le ku­vai­lu­tulk­kauk­sen avulla

Sokeiden viikolla 7.–14.11.2021 juhlitaan elokuvaa ja puhutaan kuvailutulkkauksesta, kun Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -leffa kerää elokuvanystävät yhteen ympäri Suomen.

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuva on kuluvan syksyn aikana saanut kovasti julkisuutta. Se on rakkaustarina ja jännityskertomus, jonka inhimillisenä ja huumorintajuisena sankarina nähdään sokea, pyörätuolissa istuva mies.

Pääosan esittäjä Petri Poikolainen on oikeassa elämässäänkin sokea pyörätuolinkäyttäjä. Näkönsä ja liikuntakykynsä hän on menettänyt aggressiivisen MS-taudin seurauksena, jolloin hän myös joutui jättämään työnsä näyttelijänä.

Leffassa sukelletaan sokean miehen tapaan hahmottaa maailmaa, mikä tekee katsojan kokemuksesta poikkeuksellisen ja mielenkiintoisen. Tärkeässä osassa on myös äänimaailma: erilaiset efektit, puhe ja musiikki. Luvassa on tiukkaa lähikuvaa ja sumeaa tilaa. Nyt ollaan ihan iholla.

Elokuva on vammaisen miehen roadtrip, mutta kysymyksessä ei ole vammaiselokuva. Sokea mies on itsenäinen ja toimiva ihminen, jolla on palava halu elää omannäköistään elämää, ja sen hän myös tekee! 

Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Jussi-palkittu Teemu Nikki ja tuottanut It’s Alive Filmsille Jani Pösö. Elokuva voitti syyskuussa Venetsian elokuvajuhlien yleisöpalkinnon Orizzonti Extra -nimisessä sarjassa.

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -leffaan on tehty kuvailutulkkaus MovieReading-sovellukselle. Maksuttoman MovieReading-sovelluksen kautta näkövammainen elokuvanystävä voi kuunnella kuvailutulkkauksen missä tahansa elokuvateatterissa omasta älylaitteestaan. Kuvailutulkkauksen avulla näkövammainen katsoja pysyy selvillä siitä, mitä elokuvassa tapahtuu.

Kutsuvierasnäytökset näkövammaisille elokuvanystäville

Näkövammaisten liitto, näkövammaisyhdistykset ja Specsavers- Ulkoinen linkki järjestävät Sokeiden viikolla näkövammaisille ihmisille ja heidän läheisilleen Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -näytöksiä kymmenellä paikkakunnalla eri puolella Suomea.

Näytösten yhteydessä tehdään tunnetuksi elokuvan saavutettavuutta ja mainiota MovieReading-sovellusta.

Kiertue:

 • ma 8.11. ja ti 9.11. klo 18 Finnkino Tennispalatsi Helsinki
 • ma 8.11. ja ti 9.11. klo 18 Finnkino Plevna Tampere
 • ma 8.11. ja ti 9.11. klo 18 Finnkino Kinopalatsi Turku
 • ti 9.11. klo 18 Bio Rex Rovaniemi
 • ti 9.11. klo 18 Finnkino Kuvapalatsi Lahti
 • ke 10.11. klo 18 Finnkino Strand Lappeenranta
 • ke 10.11. klo 18 Finnkino Promenadi Pori
 • to 11.11. klo 18 Finnkino Fantasia Jyväskylä
 • to 11.11. klo 18 Finnkino Scala Kuopio
 • to 11.11. klo 18 Finnkino Plaza Oulu.

Elokuvan kesto n. 1,5 h.

Paikallinen näkövammaisyhdistys lähettää kutsut oman paikkakuntansa näytökseen sekä vastaanottaa ilmoittautumiset. Kysythän siis näytöksestä lisätietoja paikallisesta yhdistyksestä.

Elokuvanäytösten lisäksi Sokeiden viikolla järjestetään Näkövammaisten liiton Iiris-keskuksessa Helsingissä keskustelutilaisuus Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvan tekijöiden kanssa. Tilaisuuden voi kuunnella nettiradion välityksellä kaikkialla Suomessa.

Lataa Facebook-profiilikuvaasi Sokeiden viikon kehys

Voit osallistua Sokeiden viikkoon lataamalla Facebook-profiilikuvaasi Sokeiden viikon kehyksen, jossa on näkövammaismerkki. Merkki on tarkoitettu näkövammaisille ihmisille kertomaan näkövammasta myös muille. Samalla teemme näkövammaismerkkiä tunnetuksi.

Tee näin:

 1. Siirry osoitteeseen www.facebook.com/profilepicframes- Ulkoinen linkki.
 2. Kirjoita hakukenttään "näkövammaismerkki" ja paina enter. Jos hakukenttää ei löydy, paina ensin ”Lisää kehys”, jonka jälkeen hakukenttä tulee esille.
 3. Valitse valikosta näkövammaismerkki.
 4. Voit kirjoittaa haluamasi tekstin kuvan oheen kohtaan "Lisää kuvaus".
 5. Voit halutessasi määritellä, kuinka kauan näkövammaismerkki on profiilikuvassasi, valitsemalla kohdan "Siirry takaisin edelliseen profiilikuvaan tämän ajan kuluttua" alasvetovalikosta sopivan ajanjakson.
 6. Klikkaa lopuksi "Käytä profiilikuvana".

Sokeiden viikko

Näkövammaisten liitto ja Förbundet Finlands Svenska Synskadade- Ulkoinen linkki näkövammaisyhdistyksineen viettävät Sokeiden viikkoa 7.–14.11.2021. Viikon teemana on ”Sano se sanoin, Säg det med ord”, jolla haluamme muistuttaa kuvailun ja sanallisen informaation merkityksestä näkövammaisille ihmisille. Kerromme erityisesti kuvailutulkkauksesta ja siitä, kuinka sen avulla näkövammaiset ihmiset voivat nauttia itsenäisesti esimerkiksi elokuvasta.

Teemavuoteen liittyvää keskustelua voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #SanoSeSanoin. Teemaa nostetaan esiin erityisesti Sokeiden viikolla, jonka aihetunniste on #SokeidenViikko.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

viestinnän asiantuntija Marika Mäkinen, Näkövammaisten liitto
marika.makinen@nkl.fi
p. 09 3960 4652


Sivu päivitetty