Sokeain kuun­nel­ma­pal­kin­non 2020 voitti Liisa Pöntisen Yö­per­ho­nen

Raati palkitsi Pöntisen myös vuoden ääninäyttelijänä.

Tiedote 7.4.2021

Vuoden 2020 palkittu

Sokeain kuunnelmaraati on palkinnut vuoden 2020 parhaana kotimaisena kuunnelmana Liisa Pöntisen käsikirjoittaman ja ohjaaman Yöperhonen-kuunnelman. Raati valitsi Pöntisen myös Vuoden ääninäyttelijäksi. Monologimaisessa Yöperhonen-kuunnelmassa Pöntinen kuljettaa herkästi lentäjä Amy Johnsonin tarinaa ja esittää yhdessä äänisuunnittelija Jussi Kraftin kanssa säveltämänsä musiikin.  

Sokeain kuunnelmaraati iloitsee erityisesti siitä, että uusi, omaperäinen teatterintekijä on löytänyt kuunnelman antamat mahdollisuudet. Liisa Pöntinen (s. 1987) on valmistunut näyttelijäksi Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselta vuonna 2011. Hänet on aiemmin palkittu parhaan naisnäyttelijän palkinnolla Venäjällä kansainvälisellä Dostojevski-teatterifestivaalilla. Yöperhonen on Liisa Pöntisen ensimmäinen kuunnelmatyö.

Yöperhonen-kuunnelma

Yöperhonen on kuvaus Amy Johnsonin lennosta yksin Englannista Australiaan toukokuussa 1930. Yksinlennon ympärille punoutuu Johnsonin elämäntarina.

Kuunnelma välittää kuulijalleen lentämisen hurman, vaaran tunteen, mutta myös mielen täyttävän tyhjyyden tavoitteen saavuttamisen jälkeen. Pöntinen elää lentäjän tunteet ja kokemukset vahvasti. 

Kuunnelma esitetään uusintana Ylen Radio 1:ssä sunnuntaina 11.4. klo 15 ja maanantaina 12.4. klo 19.02.

Sokeain kuunnelmapalkinto

Sokeain kuunnelmapalkinto jaetaan nyt 54. kerran. Voittajan valitsee kuusijäseninen raati, joka koostuu kuunnelmista innostuneista ja niitä aktiivisesti kuuntelevista sokeista ja heikkonäköisistä ihmisistä. Raadin taustayhteisö on valtakunnallinen kulttuuriyhdistys Näkövammaisten Kulttuuripalvelu.

Lisätietoja

Sokeain kuunnelmaraadin puheenjohtaja Mikko Ojanen
p. 050 581 7770
m.ojanen@luukku.com   

Näkövammaisten Kulttuuripalvelun kulttuurituottaja Tanja Rantalainen
p. 040 964 9288
tanja.rantalainen@kulttuuripalvelu.fi


Sivu päivitetty