Siirry pääsisältöön

Säh­kö­pot­ku­lau­tai­li­ja, muista maltti ja kypärä!

Sähköpotkulautojen jättäminen kulkuväylille voi aiheuttaa vaaratilanteita. Näkövammainen kulkija ei voi varautua lähestyvään lautailijaan ja saattaa kompastua kadulle jätettyyn lautaan. Tutustu Liikenneturvan kymmeneen sähköpotkulautailijan kultaiseen sääntöön!

Se on vappu ja kesä tulossa! Kaduilla liikkuu monenlaisia kulkijoita: ikääntyneitä, näkövammaisia, pyörätuolinkäyttäjiä ja niitä, joiden kognitiiviset kyvyt ovat syytä tai toisesta alentuneet. Kaikilla on oikeus liikkua turvallisesti ja omaan tahtiinsa.

Sähköpotkulaudat lisäävät turvattomuutta

Aina turvallinen liikkuminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Liikenneturvan tämänkeväiseen kyselyyn vastanneesta kolme neljästä kokee, että vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat lisänneet turvattomuutta kaupunkialueella. Äänettömät, mutta tarvittaessa aikamoiseen vauhtiin kiihtyvät laitteet voivat tien päällä yllättää – etenkin jos niillä kuljetaan väylillä, jotka on tarkoitettu jalankulkijoille.

Esimerkiksi ikääntyessä toimintakyky heikkenee ja reaktioajat pitenevät, jolloin ohi sujahtelevat sähköpotkulaudat aiheuttavat ylimääräisiä sydämentykytyksiä. Näkövammainen kulkija ei voi varautua lähestyvään lautailijaan, etenkään, jos sähköpotkulaudassa ei ole varoituskelloa.

Läheltä piti -tilanteet ovat henkisesti kuormittavia. On raskasta liikkua, jos joutuu pelkäämään tai olemaan erityisen varuillaan.

Sähköpotkulautojen jättäminen kulkuväylille voi aiheuttaa vaaratilanteita. Näkövammainen kulkija voi kompastua lautaan.  Apuvälinein liikkuva ihminen joutuu menemään ajoradalle tai jyrkkä jalkakäytävän reunakivi voi estää ohittamisen. Pyörätuolin käyttäjä ei myöskään pysty nousemaan ja siirtämään sähköpotkulautaa pois tieltään. Pahimmassa tapauksessa matkan teko tyssää siihen. Pysäköidään sähköpotkulaudat siis asiallisesti tai niille varatuille paikoille.

Liikennesäännöt pätevät myös sähköpotkulautoihin

Iso vaaratekijä liikenteessä on alkoholi. Päihtyneenä tulee herkästi yliarvioitua taitonsa ja reaktionopeutensa. Laudalle tekee mieli ottaa myös kaveri, jolloin onnettomuusriski kasvaa entisestään.

Liikenneturvasta muistutetaan, että sähköpotkulauta on ajoneuvo, jolla on kuljettava liikennesääntöjen mukaan.

”Sähköpotkulaudalla kuljetaan pyöräilyväylillä tai sen puuttuessa ajoradalla – ei jalkakäytävällä. Olennaista on liikkua muut kulkijat huomioiden ja niin, että oma toiminta on ennakoitavaa. Usein se tarkoittaa oman nopeuden sääntelyä, vain turvallisia ohituksia, äänimerkin käyttöä ja suuntamerkin näyttöä sekä hidastamista risteyksiin”, luettelee Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

”Vaikka olet kuinka osaava skuutteri, sinuun voi törmätä jotain, jolle et voi mitään. Muista siis maltti ja kypärä”, sanoo itsekin sähköpotkulaudalla kolaroinut viestintäjohtaja, entinen kansanedustaja Mikael Jungner.

Liikenneturvan kymmenen sähköpotkulautailijan kultaista sääntöä  

  1. Sähköpotkulaudalla kuljetaan pyöräväylillä – ei jalkakäytävillä.
  2. Huomioi muut liikkujat – erityisesti jalankulkijat.
  3. Vähennä vauhtia ja muista ennakoida.
  4. Pysähdy punaisiin ja hidasta risteyksiin.
  5. Anna tietä suojatiellä.
  6. Aja vain selvin päin.
  7. Pysäköi fiksusti.
  8. Pysähdy käyttämään kännykkää.
  9. Sähköpotkulaudalla ei saa kuljettaa matkustajia.
  10. Käytä kypärää – muista pimeällä myös valot.

Aivovammaliitto- Ulkoinen linkki, Invalidiliitto- Ulkoinen linkki, Näkövammaisten liitto, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI- Ulkoinen linkki ja Liikenneturva- Ulkoinen linkki toivottavat turvallista vappua sähköpotkulautailijoille ja kaikille suomalaisille!

Lisätietoja

viestinnän asiantuntija Marika Mäkinen, Näkövammaisten liitto, p. 0500 417 670, marika.makinen@nkl.fi

sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Saksanen, Invalidiliitto, p. 044 765 0498, riitta.saksanen@invalidiliitto.fi

viestintävastaava Pia Warvas, Aivovammaliitto, p. 050 306 7916, pia.warvas@aivovammaliitto.fi

erityisasiantuntija Kaisa Huuhtanen, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI,  p. 040 511 5976, kaisa.huuhtanen@valli.fi

tutkimuspäällikkö Juha Valtonen, Liikenneturva, p. 040 727 7776 juha.valtonen@liikenneturva.fi

#TurvallisestiLaudalla #liikenneturvallisuus #sähköpotkulauta

Liikenneturvan kyselytutkimus toteutettiin maalis-huhtikuussa 2022. Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 1029 henkilöä, joista autoilevia oli 81 prosenttia.

Lue myös