Siirry pääsisältöön

Saa­vu­tet­ta­vuus- ja es­teet­tö­myys­päi­vä 2022: sa­na­kart­ta­pank­ki aukeaa!

Näkövammaisten liitto ja Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) avaavat 19.5.2022 kansainvälisenä saavutettavuus- ja esteettömyyspäivänä sanakarttapankin.

Mikä sanakartta?

Sanakartta on reitin, tilan tai ympäristön sanallinen kuvaus, joka toimii näkövammaisen ihmisen liikkumisen tukena erityisesti silloin, kun ympäristö ei ole entuudestaan tuttu. Sanakartta on helppo kuunnella esimerkiksi omasta puhelimesta.

Sanakartta on käytännöllinen lisä palveluntarjoajan verkkosivujen yhteystietoihin ja kevyesti toteutettavissa. Se tekee hyvää myös bisnekselle opastamalla näkövammaisen asiakkaan käyttämään palveluita tai vaikkapa tekemään ostoksia. Sanakartan avulla palvelun esteettömyys ja saavutettavuus paranee.

Mikä sanakarttapankki?

Sanakarttapankki löytyy osoitteesta sanakartat.f- Ulkoinen linkkii ja verbalakartor.fi- Ulkoinen linkki.

Pankkiin voi ladata sanakarttoja eri puolelta Suomea. Esimerkiksi järjestöjä, erilaisia organisaatioita ja yrityksiä innostetaan osallistumaan haasteeseen ja laatimaan omia sanakarttojaan. Sanakarttapankki rakentuu ja täydentyy Wikipedia-tyyliin niin, että sisältöä voi tuottaa ja muokata kuka tahansa.

Sanakarttapankkiin voi lisätä suomenkielisten sanakarttojen lisäksi ruotsinkielisiä sanakarttoja.

Sanakarttapankin avaaminen on yksi Näkövammaisten liiton ja Finlands Svenska Synskadaden- Ulkoinen linkki yhteisestä Sano se sanoin -teemavuoden toimista, joilla kiinnitetään huomiota sanallistamisen ja kuvailun merkitykseen näkövammaisille ihmisille.

Sanakarttapankin haastekampanjaan voi osallistua ja sitä voi seurata aihetunnisteilla #SanoSeSanoin, #sanakartta, #kuvailu, #saavutettavuus ja #esteettömyys.

Näin teet sanakartan

  1. Päätä, minkä reitin (pisteestä A pisteeseen B) tai tilan (esim. rakennus) sankartan aiot kirjoittaa. Tutustu reittiin tai kohteeseen huolellisesti.
  2. Mieti, mitkä reitin tai tilan ominaisuudet ovat olennaisia liikkumisen tai tilan hahmottamisen kannalta ja kuinka ne voi kuvata sanallisesti. Pyri mahdollisimman yksinkertaiseen ilmaisuun.
  3. Aloita pääpiirteiden kuvailulla, siirry sen jälkeen yksityiskohtiin. Suuntia voi kuvata ilmansuunnilla (pohjoinen, etelä jne.), kellotaulun avulla tai vasen/oikea sanoin.
  4. Käytä ymmärrettäviä käsitteitä ja pidä huolta, että etenkin reittien sanakartoissa on looginen etenemisjärjestys.

Lisätietoja

järjestötoiminnan suunnittelija Aatu Komsi, p. 09 3960 4669, aatu.komsi@nkl.fi

järjestöpäällikkö Markku Möttönen, p. 09 3960 4655, markku.mottonen@nkl.fi