Siirry pääsisältöön

Pis­te­kir­joi­tus­tai­dos­ta on oikeasti hyötyä!

Tänään 4.1. vietetään Maailman pistekirjoituspäivää. Pistekirjoitustaito on hyödyllinen itsenäisen arjen kannalta.

Vuonna 1824 ensiesitettiin Ludwig van Beethovenin 9. sinfonia, ilmestyi Suomen vanhimman yhä ilmestyvän lehden, Åbo Underrättelserin, ensimmäinen numero ja julkistettiin Louis Braillen kehittämä pistekirjoitus.

Pistekirjoitus on edelleen ajankohtainen tekniikka, joka kannattaa ottaa haltuun ja jonka jokainen voi oppia. Se perustuu kuuteen pisteeseen, jotka ryhmittyvät suorakulmion muotoiseksi kohokuvioksi. Myös matemaattiset merkit, fysiikan ja kemian kaavat, neulemerkit, pelikorttien symbolit ja nuotit voidaan muodostaa pisteillä. Tänä päivänä kovassa käytössä on esimerkiksi @-merkki, yksi pistekirjoituksen uusimmista tulokkaista.

Pistekirjoitustaito on hyödyllinen oman, itsenäisen arjen kannalta. Kun pesuainepullot, lääkepakkaukset, maustepurkit ja CD-levyt on merkitty pistekirjoituksella, niiden sisältöä ei tarvitse arvailla tai kysellä muilta. Julkisissa tiloissa hyötyä on opasteiden ja paikkanumeroiden pistemerkinnöistä.

Teknologisen kehityksen myötä myös erilaiset pistekirjoitusta lukevat laitteet ja käyttöyhteydet ovat kehittyneet vastaamaan nykytarpeita. Esimerkiksi älypuhelimiin on olemassa MBraille-sovellus, jossa pistekirjoitusta kirjoitetaan kosketusnäytölle.

Tänään 4.1. vietetään Maailman pistekirjoituspäivää. Haluammekin muistuttaa, että pistekirjoitustaidosta on oikeasti hyötyä! Opiskella voit esimerkiksi Näkövammaisten liiton Kuntoutus-Iiriksen kurssijaksoilla ja alueellisten pistekirjoitusohjaajien tuella eri puolilla maata.

Apua ja neuvoa pistekirjoitusasioissa saat oman alueesi oikeuksienvalvonnan asiantuntijaltaPerustietoa pistekirjoituksesta löydät sivuiltamme.

Kun pistekirjoitustaito alkaa olla hallussa, voit ylläpitää ja kehittää sitä lukemalla esimerkiksi Näkövammaisten liiton tuottamia pistelehtiä, kuten Näkövammaisten Airut -lehteä- Ulkoinen linkki ja Pistiäistä, joka on suunnattu aloitteleville pistelukijoille.

Iloa pistekirjoituksen opiskeluun!