Opaskoira muut­tu­vas­sa maa­il­mas­sa

Opaskoiran kanssa liikkuva kohtaa aikojen saatossa uusia haasteita. Viimeisin niistä on korona.

Kansainvälistä opaskoirapäivää vietetään huhtikuun viimeisenä keskiviikkona 28.4. Vuonna 2021 kansainvälisen opaskoirapäivän teemana on Opaskoira muuttuvassa maailmassa. Teeman valitsee Opaskoirayhdistys ry.

Opaskoirahistoriaa

Opaskoiria alettiin luovuttaa sotasokeille jo vuonna 1940. Vuodesta 1973 sotasokeiden ja työssäkäyvien näkövammaisten lisäksi opaskoiria on myönnetty myös näkövammaiselle hakijalle, joka terveydellisistä syistä tarvitsee koiraa fyysisen kunnon ylläpitämiseen, opiskeluun tai asioiden hoitamiseen.

Vuosien varrella maailma on muuttunut ja samalla opaskoirien koulutus ja opaskoiran kanssa kulkeminen on kokenut muutoksia.

Opaskoiran merkitys nykyisin entistäkin suurempi

Opaskoiran koulutus on kehittynyt eläinystävällisemmäksi, mutta toisaalta tekniikan kehittyminen on tuonut opaskoirakoille myös uusia haasteita. Puhelimen näyttöön keskittyneet kanssakulkijat kävelevät opaskoirakkoa päin ja sähköpotkulautoja jätetään kulkuväylille. Hiljaisesti ja vauhdikkaasti kulkevien sähköautojen ja muiden sähköavusteisten kulkupelien lähestymistä on mahdotonta havainnoida kuulon varaisesti muun ympäristön hälyn seasta.

Tuorein haaste on koronapandemia ja siihen liittyvät toimenpiteet. Opaskoiran kanssa liikkuva näkövammainen on pystynyt pandemiarajoituksista huolimatta liikkumaan kuntoilun ja asiointien suhteen varsin normaalisti, mutta turvavälejä koira ei ymmärrä, mikä vaatii muilta liikkujilta huomioon ottamista.

Opaskoiran merkitys ja arvo itsenäisen liikkumisen mahdollistajana, fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin ylläpitäjänä sekä yksinäisyyden vähentäjänä on noussut entisestään.

Muuttuvan maailman keskellä on opaskoira edelleen sokealle tai heikkonäköiselle käyttäjälleen korvaamaton apu, tuki ja turva.

Lisätietoa

puheenjohtaja Mika Tolvanen
Opaskoirayhdistys ry
p. 050 432 8431
opaskoirayhdistys.fi- Ulkoinen linkki

Opaskoirayhdistys ry on opaskoirankäyttäjien etujärjestö, jonka toiminta-alue on koko Suomi. Yhdistys luokitellaan yleishyödylliseksi. Sen tärkeimmät tehtävät ovat opaskoirankäyttäjien oikeuksien seuraaminen, aluetoiminta ja opaskoiratoiminnasta tiedottaminen. Opaskoirayhdistys ry tekee yhteistyötä Näkövammaisten liiton Opaskoirakoulun, Suomen Opaskoirakoulu Oy:n ja Opaskoirapalvelu Nouhaun sekä Näkövammaisten liiton, sairaanhoitopiirien ja peesarikerhon kanssa.


Sivu päivitetty