Siirry pääsisältöön

Nä­kö­vam­mais­ten liitto täyttää 90 vuotta

Sokeain Keskusliitto perustettiin 17 yhdistyksen yhteistyökokouksessa niiden kattojärjestöksi tammikuussa 1928.

Alkuperäinen julkaisupäivä 27.1.2018

Näkövammaisten liitto, alkujaan Sokeain Keskusliitto, perustettiin 17 yhdistyksen yhteistyökokouksessa niiden kattojärjestöksi Säätytalolla Helsingissä 28.–29.1.1928. Yhdistysrekisteriin keskusliitto merkittiin 15. lokakuuta 1928.

Ensimmäinen johtokunta valitsi puheenjohtajakseen viipurilaisen Einar Juvosen. Muut ensimmäisen johtokunnan jäsenet olivat käsityöntekijä Lauri Koskinen, kauppias U. A. Mattsson, sokeainkoulun johtaja Juho Mustakallio ja varatuomari Einar Rotkirch.

Nimensä liitto muutti Näkövammaisten Keskusliitoksi vuonna 1980, ja vuoden 2016 alusta alkaen liiton nimi on ollut Näkövammaisten liitto.

Näkövammaisten liitto kunnioittaa menneiden sukupolvien aloittamaa työtä. Yhteistyön voimalla monista unelmista on tullut totta:

  • Näkövammaisten tiedonsaanti on parantunut 90-vuodessa olennaisesti.
  • Näkövammaisten liiton kirjapaino on merkittävin pistekirjoituksen tuottaja Suomessa.
  • Liitto välittää nykyisin näkövammaisten luettavaksi kymmeniä sanoma- ja aikakauslehtiä elektronisessa muodossa. Lehdet tukevat näkövammaisten ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan parantamalla jokapäiväistä tiedonsaantia mutta myös ammatillista ja harrastuksiin liittyvää tiedonhankintaa.
  • Suomalainen opaskoiratyö on käytännössä kehittynyt Näkövammaisten liiton suojissa. Opaskoirat auttavat näkövammaisia itsenäisessä liikkumisessa.
  • Myös näkövammaisten tietotekniset taidot ovat parantuneet apuvälineiden kehityksen ja koulutuksen ansiosta. Tieto- ja viestintätekniikan hallinta vahvistavat näkövammaisten ihmisten edellytyksiä itsenäiseen sähköiseen asiointiin, vuorovaikutukseen ja tiedonhallintaan.
  • Kuntoutuksessa suunnitellaan aktiivisesti ratkaisuja näkövammaisten arjessa ja työelämässä selviämiseen, itsenäiseen liikkumiseen, opetetaan tietotekniikan, apuvälineiden ja pistekirjoituksen käyttöä sekä lisätään henkisiä voimavaroja.
  • Olemme olleet mukana myös kehittämässä näkövammaisuuteen liittyvää kehitysyhteistyötä parhaimmillaan neljässä kohteessa maailmalla.

Pidämme eri tavoin juhlavuotta esillä liiton toiminnassa vuoden 2018 aikana.

Sokeain Keskusliiton ensimmäinen puheenjohtaja Einar Juvonen. Hän istuu kirjoituspöydän ääressä ja pöydällä on useampia äänikirjoja. Juvonen pitää kädessään yhtä ääninauhaa.
Sokeain Keskusliiton ensimmäinen puheenjohtaja Einar Juvonen.