Nä­kö­vam­mais­ten liitto juhlii avoimilla ovilla 90 toi­min­ta­vuot­taan

Sokeain Keskusliitto perustettiin vuonna 1928. Nimi muuttui vuosien varrella Näkövammaisten Keskusliitosta Näkövammaisten liitoksi.

Tiedote 10.10.2018

Yhdeksässäkymmenessä vuodessa näkövammaisten yhteiskunnallinen asema ja elämisen laatu ovat Suomessa parantuneet huimasti. Sen kunniaksi Näkövammaisten liitto haluaa kertoa työstään yleisölle ja samalla tarjota elämyksiä näkövammaistyön parissa.  Liitto järjestää toimitalossaan Iiris-keskuksessa Helsingin Itäkeskuksessa avoimet ovet tänään 11.10.2018 kello 13–19.

Tilaisuuden avaavat Näkövammaisten liiton puheenjohtaja Sari Loijas ja eduskunnan puhemies Paula Risikko. Iiriksen kolmas kerros muuttuu iloisin värein koristelluksi kävelykaduksi ja toiminta- ja esittelypisteitä viliseväksi toriksi. Tarjolla on tietoiskuja, toimintaa, musiikkia, opaskoiria, iloa ja väriä. Päivän aikana voi käydä kahvilla uudessa Pimeässä kahvilassa ja kokeilla sokkopingistä ja ruudunlukuohjelmaa. Opastettujen kierroksien kautta voit tutustua kuntoutuksen ja äänittämön toimintaan.

Näkövammaisten liitto, alkujaan Sokeain Keskusliitto, perustettiin vuonna 1928. Nimensä liitto muutti Näkövammaisten Keskusliitoksi vuonna 1980, ja vuoden 2016 alusta alkaen liiton nimi on ollut Näkövammaisten liitto.

Esimerkiksi tiedonsaanti on edistynyt harppauksittain. Näkövammaisten liitto välittää tänä päivänä näkövammaisten luettavaksi kymmeniä sanoma- ja aikakauslehtiä sähköisessä muodossa, mikä tukee näkövammaisten osallisuutta yhteiskuntaan. Liitto huolehtii myös pistekirjoitusosaamisesta ja sen kirjapaino on merkittävin pistekirjoituksen tuottaja Suomessa.

Näkövammaisten liiton suojissa on kehittynyt suomalainen opaskoiratyö, jonka avulla näkövammaisten itsenäiselle liikkumiselle on entistä paremmat edellytykset. Lisäksi liitto vaikuttaa monin tavoin esteettömämmän rakennetun ympäristön ja saavutettavien verkkopalveluiden edistämiseksi.

Digitaitojen hallinta, tehokkaat apuvälineet ja oikea-aikainen kuntoutus edistävät itsenäistä selviytymistä arjessa ja lisäävät vuorovaikutusta muiden kanssa.


Sivu päivitetty