Siirry pääsisältöön

Nä­kö­vam­mais­ten Airut -lehti uudistui

Postiluukuista kolahtaa ystävänpäivänä 14.2.2022 raikas ja entistä selkeämpi ja luettavampi Airut.

Näkövammaisten Airut -lehti näyttää nyt erilaiselta. Lehden uudistuneen ulkoasun on suunnitellut helsinkiläinen graafinen suunnittelija Marko Myllyaho. Ulkoasu-uudistuksessa oli lisäksi taustajoukkona kuuden eri tavoin heikkonäköisen lukijan testiryhmä.

Uusi Airut on paitsi raikas myös entistä selkeämpi ja luettavampi, ja se sopii paremmin yhteen Näkövammaisten liiton yleisen graafisen ilmeen kanssa.

”Edellisestä ulkoasu-uudistuksesta olikin jo vierähtänyt aikaa. Lehtimaailmassa, niin kuin muuallakin, kaikki muuttuu ja kehittyy nopeasti, ja meidänkin on pysyttävä mukana”, sanoo päätoimittaja Marika Mäkinen.

Printtilehden ohella myös Airuen verkkosivuilla- Ulkoinen linkki on uudistunut ilme.

Tärkeitä yksityiskohtia

Yksi isoimmista muutoksista lehden ulkoasussa on kansi, jossa uutis- tai henkilökuvan sijasta on selkeä kulloiseenkin vuodenaikaan tai sesonkiin liittyvä yksityiskohta, johon liittyy moniaistinen kokemus. Ensimmäisen numeron kannessa höyryää kaakaomuki.  

”Tuntoaistillekin tarjoamme tarttumapintaa. Kannen oikeassa alakulmassa on liiton logosta tuttu annansilmäkukka kohokuviona”, kertoo Mäkinen.

Uuden lehden fonttina on helppolukuinen Atkinson Hyperlegible, joka on kehitetty erityisesti heikkonäköisille lukijoille Braille-instituutissa Amerikassa. Lehden palstoitus, värimaailma ja visuaaliset elementit on myös suunniteltu mahdollisimman selkeiksi vähäisen näön varassa lukeville.

”Hienoa että löysimme saavutettavuusasioista hyvin perillä olevan kokeneen graafikon. Lopputuloksena on selkeä, saavutettava ja visuaalisesti kaunis lehti”, Airuen taittaja Liisa Lähteenmäki sanoo.

Uutta sisältöä

Ulkoasu-uudistuksen ohessa myös sisältöä on terävöitetty. Lehdessä esimerkiksi tuodaan entistä enemmän esiin Näkövammaisten liiton tuottamia äänisisältöjä, kuten podcasteja. Kokonaan uusi sarja on Terveydeksi!, jonka sisällöt liittyvät hyvinvointiin, ravitsemukseen, terveyteen ja liikuntaan.

Myös lehden kolumnistit ovat vaihtuneet. Uusina kolumnisteina aloittavat Ibrahim Milanovic ja Maria Loikkanen.

Airut on jäsenlehti

Näkövammaisten Airut on näkövammaisten liiton jäsenlehti ja pää-äänenkannattaja, joka on ilmestynyt vuodesta 1912 saakka. Alun alkaen sen nimi oli Sokeain Airut, ja se ilmestyi vain pistelehtenä. Nykyisen nimensä Näkövammaisten Airut sai vuonna 1980.

Lehti ilmestyy kuusi kertaa vuodessa ja siitä julkaistaan kuusi eri versiota: printti, pistekirjoituslehti, PDF, HTML, studioäänitetty Daisy (CD-levy ja MP3) sekä koneluettu Luetus-äänilehti.

Lehden levikki on noin 11 000.