Nä­kö­vam­mai­set lukijat pal­kit­si­vat parhaan ää­ni­kir­jan ja sen lukijan

Ensimmäisen Laurin kirja -äänikirjakilpailun on voittanut Tiina Raevaaran romaani Kaksoiskierre lukijanaan Krista Putkonen-Örn.

tiedote 10.10.2020
Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry
Näkövammaisten kirjastoyhdistys ry
Näkövammaisten liitto ry

Ensimmäisen Laurin kirja -äänikirjakilpailun on voittanut Like Kustannuksen julkaisema Tiina Raevaaran romaani Kaksoiskierre lukijanaan Krista Putkonen-Örn. Laurin kirja -palkinto on näkövammaisten lukijoiden kumarrus laadukkaalle äänikirjalle.

6 000 euron rahapalkinto jaettiin ensimmäisen kerran Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä keskustakirjasto Oodissa 10.10.2020. Kilpailuun osallistui 100 kustantamojen ehdottamaa äänikrijaa.

Palkintolautakunnan tavoitteena oli löytää ehyt kokonaisuus, äänikirja, jossa tekstin ääneen luenta on tuonut sisällölle elämyksellistä lisäarvoa. Voittajan kohdalla asettamamme kriteerit täyttyivät hyvin.

Kaksoiskierteen aihe on hyvin ajankohtainen: geeniteknologia ja kimeerien kehittäminen sen suomin mahdollisuuksin. Kirjan genre on kauhu. Geneetikkona Raevaara rakentaa kirjan todellisuutta sellaisella yksityiskohtiin menevällä asiantuntijuudella, että sitä kuuntelevalle se muuttuu mahdolliseksi reaalitodellisuudeksi. Samalla päähenkilön kokema tulevaisuudenpelko ja kauhu siirtyvät ratkaisemattomina moraalisena ja eettisenä dilemmana kuuntelijalle.

Äänikirjan lukijaksi pitäisi aina löytää kyseiseen aiheeseen ja sävyyn sopiva, ”oikea” lukija. Putkonen-Örn on ollut onnistunut valinta. Hän lukee vähäeleisesti elävöittäen, mutta siirtäen tekstin tunnelmia jopa yksittäisten tavujen kohdalle. Raevaaran teksti on tyyliltään selkeän toteavaa, suorastaan raportoivaa. Lyhyet virkkeet seuraavat toisiaan ja vievät vääjäämättömällä rytmillään tapahtumien kierrettä eteenpäin. Samoin tekee lukija, kauhun kumuloituessa hän säilyttää kylmän rauhallisen rytminsä, mikä vain lisää pelonsekaisia uhkakuvia kuuntelijan mielessä.    

Laurin kirja -palkinnon jakavat Näkövammaisten liitto, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ja Näkövammaisten kirjatoyhdistys. Näkövammaisjärjestöt haluavat Laurin kirja -palkinnolla vaikuttaa kotimaisen äänikirjan laatuun.

Lisätietoja

Kuva

Krista Putkonen-Örnin valokuva- Ulkoinen linkki (kuvaaja Aatu Komsi)


Sivu päivitetty