Muis­tia­si­aa kuun­nel­ta­vas­sa muodossa nä­kö­vam­mai­sil­le ihmisille

Mikkelin seudun Muistin juuri päättynyt Kiikarissa aivoterveys -hanke tuotti runsaasti muisti- ja aivoterveysaiheista äänimateriaalia.

Mikkelin seudun Muistin Kiikarissa aivoterveys -hanke selvitti näkövammaisten ihmisten aivoterveellisiä elintapoja, ja sen tavoitteena oli parantaa näkövammaisten ihmisten muistisairauden varhaista tunnistamista. Hankkeen työntekijät Jaana Paasonen ja Helvi Janhunen selvittivät muun muassa sitä, miten merkittävää on läheisten tuki silloin, kun näkövammaisen ihmisen aivoissa tapahtuu muutoksia ja muistisairaus todetaan.

Näkövammaisille ihmisille hyvä muisti on erittäin tärkeä arjen apu, sillä mieleen painuvat tarkasti esimerkiksi tavaroiden paikat ja kulkureitit. Kiikarissa aivoterveys -hanke tuotti muistiaiheista kuunneltavaa materiaalia iäkkäille näkövammaisille, ja tässä niistä muutamia parhaita paloja:

Hanke tuotti ääniversioita myös muiden tekemistä materiaaleista. Tässä muutamia poimintoja:

Kolmevuotinen hanke on nyt päättynyt. Näkövammaisten liitto oli mukana hankkeen ohjausryhmässä.

"Vastasin innokkaan myöntävästi, kun minua pyydettiin mukaan Kiikarissa aivoterveys -hankkeen ohjausryhmään, enkä ole päivääkään katunut. Juuri näkövammaisia muistisairaita on omassakin hankkeessamme tullut vastaan, ja silloin ei ole ihan heti mennyt sormi suuhun, vaan olen osannut soittaa tai ohjata oikealle taholle pyytämään lisätukea. Järjestimme Kiikarissa aivoterveys -hankkeen kanssa yhdessä myös muutaman kerran puhelinringin, jossa nostimme esiin aivoterveysasioita", kertoo Näkövammaisten liiton Minun näköinen mieli -hankkeen koordinaattori Jutta Saanila.

”Meillä oli Jutan kanssa suuri ilo auttaa podcastin tekemisessä, kun oli juuri se hetki, että hankkeen kannalta oli hedelmällinen kohta pukata ääntä maailmaan. Käytiin Mikkelissä junalla piipahtamassa. Hankkeen päätti arvokkaasti Oulun yliopiston Gero Nursing Centren ja hankkeen yhteinen webinaari. Näissä asioissa tieto ei lisää tuskaa,” Näkövammaisten liitossa aiemmin sosiaaliturvapäällikkönä, sittemmin tutkimuspäällikkönä toimiva Laura Tolkkinen summaa.


Sivu päivitetty