Siirry pääsisältöön

Maailma kylässä: Etio­pias­sa tuetaan nä­kö­vam­mais­ten kou­lu­lais­ten pär­jää­mis­tä

Maailma kylässä -festivaali on tänä vuonna virtuaalinen. Näkövammaisten liitto on mukana 29.–30.5.2021.
Tummaihoinen henkilö mustavalkoinen huivi kaulassaan, toinen silmä on umpeutunut ja toinen lasisen näköinen, siis sokea.

Maailma kylässä -festivaali

Maailma kylässä -festivaali on poikkitaiteellinen kulttuurifestivaali ja järjestöjen messutapahtuma, joka toimii ajankohtaisten kehitysyhteistyöaiheiden keskusteluareenana.

Aiempina vuosina tapahtumapaikkana on ollut Kaisaniemen puisto ja Rautatientori, mutta vuonna 2021 festivaali järjestetään verkossa. Tapahtuman pääjärjestäjä on Fingo, joka on noin 300 kehitysyhteistyöstä kiinnostuneen suomalaisten kansalaisjärjestöjen kattojärjestö.

Näkövammaisten liitto on perinteisesti osallistunut Maailma kylässä -festivaaleille yhdessä muiden vammaisjärjestöjen kanssa. Olemme mukana tänäkin vuonna 29.–30.5. la 11–21 ja su 11–19. Tänä vuonna näymme sosiaalisessa mediassa. Seuraa siis viikonloppuna näitä tilejä:

Keskustelua festivaalin aiheista voi seurata somessa muun muassa aihetunnisteilla #MK2021 #TurvallinenTulevaisuus #VammaisetNaiset.

Kehitysyhteistyö Näkövammaisten liitossa

Näkövammaisten liitossa kehitysyhteistyötä on tehty vuosikymmeniä. Vuodesta 2014 saakka kehitysyhteistyötä on tehty Etiopiassa. Hankekumppanimme siellä on vammaisjärjestö HPDO, Help for People with Disabilities Organization ja tuemme vuosittain 700–900 näkövammaisen lapsen ja nuoren opiskelua tavallisessa koulussa.

Etiopia on suuri, vuoristoinen maa, jossa välimatkat ovat pitkät ja tiet huonokuntoisia tai niitä ei ole lainkaan. Oppilaat tulevat usein kouluun kaukaa, jopa satojen kilometrien päästä ja asuvat vuokralla vaatimattomissa olosuhteissa. Tytöille tässä on monta vaaranpaikkaa, joten heidän lähettämisensä koulutielle on perheelle iso ponnistus myös taloudellisesti. Tyttöjen kouluttaminen kuitenkin kannattaa. Se hillitsee väestönkasvua ja ilmastonmuutosta ja lisää hyvinvointia ja talouskasvua. Sitä paitsi koulutetut äidit lähettävät myös omat lapsensa koulutielle.

Kaiken kaikkiaan peruskouluikäisiä oppilaita Etiopiassa on arvioiden mukaan reilusti yli 20 miljoonaa, joista noin 90 prosenttia aloittaa koulunkäynnin seitsemänvuotiaana.

Vammaisten lasten kohdalla luku on päinvastainen. Etiopian opetusministeriön vuoden 2018–2019 tilaston mukaan vain 10 prosenttia maan kouluikäisistä vammaisista lapsista pääsee kouluun ja vain alle kolme prosenttia vammaisista nuorista pääsee jatkamaan toiselle asteelle.

Vammaisen lapsen kouluttaminen nähdään usein turhana ja vaivalloisena, ja koulumatkat ja esteelliset koulurakennukset konkreettisina syinä hylätä kouluun lähettäminen. Erityisopettajia on vähän ja tavallisilla opettajilla ei ole osaamista ja valmiuksia tukea vammaisia oppilaita. Köyhissä maissa kuitenkin juuri koulutus on vammaisille ihmisille usein ainut mahdollisuus parempaan elämään.

Jos näkövammaiset koululaiset saavat tukea näkövammaistaitojen hallintaan, esimerkiksi pisteluku- ja liikkumistaidon oppimiseen, heillä on mahdollisuudet pärjätä muiden rinnalla. Tämä on se kohta, jossa Näkövammaisten liitto on etiopialaisten näkövammaisten lasten ja nuorten tukena.