Siirry pääsisältöön

Kuusi vinkkiä: Parempaa ja saa­vu­tet­ta­vam­paa etätyötä

Vinkkejä näköongelmaisten ja näkövammaisten työntekijöiden ja opiskelijoiden arjen sujuvoittamiseen esimiehille ja opettajille.

Monessa työpaikassa, yrityksessä ja oppilaitoksessa tehtiin keväällä 2020 äkillinen digiloikka, kun työntekijät, yrittäjät ja opiskelijat siirtyivät koronaviruksen vuoksi kotitoimistoille. Moni työntekijä ja opiskelija jatkaa syksyllä etätöitä edelleen, joten nyt kannattaa poimia keväällä opitusta vinkkejä tulevaan.

”Niistä työskentelytavoista ja uusista järjestelmistä, joita on opittu käyttämään, on varmasti hyötyä jatkossakin."

Oletko esimies tai opettaja? Kokosimme listan, jonka avulla voit helpottaa näköongelmaisten ja näkövammaisten työntekijöiden ja opiskelijoiden arkea työpaikallasi tai oppilaitoksessasi. Ja mikä parasta, näillä vinkeillä rakennat toimivaa työympäristöä ihan kaikille!

Vähennä kuormitusta

”Lisääntynyt etätyö on plussa.” Mieti, voisiko teillä jatkossakin tehdä joustavasti etätyötä/-opintoja. Oman kodin suojassa on monella hälytön työrauha ja mahdollisuus omaan tahtiin työskentelyyn, mikä voi lisätä työn iloa ja vähentää työhön liittyvää kuormitusta. Pois jää myös työmatkojen mahdollinen kuormitus.

Varmista saavutettavuus

Varmista, että etätyössä käytettävät työvälineet ja ohjelmat ovat saavutettavia.

Tutustu saavutettavuuteen- Ulkoinen linkki.

Huolehdi kohtuullisista mukautuksista

Muista, että näkövammainen työntekijä ja opiskelija on oikeutettu kohtuullisiin mukautuksiin. Kohtuulliset mukautukset tarkoittavat järjestelyjä, joiden avulla työn tekeminen on mahdollista ja mahdollisimman vähän kuormittavaa. Mukauttaa voidaan työoloja, työn organisointia ja työmenetelmiä. Etätyön osalta tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kotona ovat käytössä samat apuvälineet kuin työpaikalla ja riittävästä valaistuksesta on huolehdittu kohdevalaisimella.

Lue lisää kohtuullisista mukautuksista- Ulkoinen linkki.

Tarjoa apua ja tukea

Toiset solahtavat etätyöhön kuin olisivat aina tehneet töitä kotitoimistolla, ja toiset taas tarvitsevat uusien työtapojen ja -välineiden oppimiseen enemmän aikaa. Varmista, että työntekijät/opiskelijat tietävät, mistä tai keneltä voi kysyä apua, jos tarvittavat työvälineet aiheuttavat harmaita hiuksia.

Tarjoa ohjeita

Pidä huoli, että jokaisella on käytössään riittävät, saavutettavassa muodossa olevat ohjeet uusien ja tuttujenkin ohjelmistojen käyttöön. Löytyykö teiltä ohjeet esimerkiksi tarvittavien ohjelmien asentamiseen ja näytön jakamiseen etäkokouksessa? Tietävätkö kaikki, missä ohjeita säilytetään? Päivitetäänkö ohjeita tarpeen mukaan?

Ohjeita löytyy verkkosivuiltamme- Ulkoinen linkki.

Älä jää yksin

Pyydä neuvoja Näkövammaisten liiton työelämäpalvelujen asiantuntijoilta. Neuvomme mielellämme esimerkiksi työolosuhteiden mukautuksissa ja kerromme saavutettavista sähköisistä työvälineistä.

Tutustu palvelutarjontaamme verkkosivuillamme- Ulkoinen linkki ja ota yhteyttä työelämäpalveluihin- Ulkoinen linkki.

Taustaa

Näkövammaisten liitto keräsi sähköisellä kyselyllä kokemuksia näkövammaisten ihmisten kokemuksia koronaviruksen vaikutuksista työssäkäyntiin, opiskeluun ja yrittäjyyteen. Vastauksia kerättiin 21.4.–7.5.2020, ja vastauksia kertyi 38. Vastaajista valtaosa (71 %) oli naisia ja suurin osa (71 %) 31–65-vuotiaita. Heikkonäköisiä oli 23 ja sokeita 15. Työssäkäyviä oli 32, opiskelijoita kuusi ja yrittäjiä viisi vastaajaa.

Tämän tiedotteen viisi vinkkiä on koottu ja edellä olevat sitaatit poimittu kyselyn vastauksista.

Lisätietoja

työelämäasiantuntija Marina Baarman
Näkövammaisten liitto ry
p. 050 378 3556
marina.baarman@nkl.fi

digitalisaatioasiantuntija Ville Lamminen
Näkövammaisten liitto ry
p. 050 400 2313
ville.lamminen@nkl.fi