Ko­ro­na­ro­ko­tuk­set

Oikeuksienvalvonta tiedottaa 2/2021

Koronarokotukset ovat käynnissä Suomessa. Rokotukset etenevät THL:n kansallisen rokotusjärjestyksen- Ulkoinen linkki mukaan. Ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaita tutkiva ja hoitava terveydenhuollon henkilöstö. Myös ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat kuuluvat ensimmäisinä rokotettaviin. Seuraavaksi rokotetta tarjotaan ikääntyneille henkilöille. Muulle väestölle tarjotaan rokotetta tämän jälkeen.  

Rokotuksia jatketaan sitä mukaa kun rokotteita saadaan. Koronavirusrokotteita saadaan Suomeen aluksi vain rajoitetusti, ja siksi rokotteita on alkuun mahdollista tarjota vain tietyille kohderyhmille. Laajempi henkilökunnan ja väestön rokottaminen voidaan aloittaa arviolta keväällä 2021. 

Paikkakuntien omat koronarokotustiimit arvioivat alueellista rokotusaikataulua ja etenemistä päivittäin alueellinen väestörakenne ja riskiryhmät huomioiden. Ikäihmisiä rokotetaan aluksi kontrolloidusti rokoteryhmän arvioimassa järjestyksessä vähäisen rokotemäärän vuoksi. Oma kuntasi tiedottaa, kun laajemmat väestön ajanvaraukset rokotuksille ovat mahdollisia ja ohjeistaa, miten voit varata ajan rokotukseen.

Muistilista rokotusta odottavalle

  • Rokotteen saavat kaikki halukkaat. 
  • Rokotteet ja rokottautuminen ovat kaikille maksuttomia. 
  • Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista. 
  • Rokotukset tullaan järjestämään niille varatuissa pisteissä.
  • Aikataulut täsmentyvät. Rokotusaikatauluista tiedotetaan paikallismedioissa, kuten lehdissä, sosiaalisessa mediassa ja ikääntyneitä tiedotetaan myös kirjeitse.  

Näkövammaisten liitto tekee työtä koronavirusrokotteisiin tehtävien taksimatkojen puolesta

Kela ei korvaa ennaltaehkäisevään hoitoon tehtyjä matkoja, esimerkiksi rokotusmatkoja. Invalidiliitto ja Näkövammaisten liitto esittävät, että sosiaali- ja terveysministeriö säätää koronavirusrokotteisiin tehtävät taksimatkat korvattavaksi niille vaikeasti toimintakyvyltään rajoittuneille kansalaisille, jotka muutoin eivät kykene saavuttamaan rokotuspisteitä. Invalidiliitto ja Näkövammaisten liitto katsovat tämän olevan laaja-alaisesti koko yhteiskunnan edun sekä valtioneuvoston hybridistrategian mukainen toimenpide.

Hyödyllistä tietoa


Sivu päivitetty