Koh­taa­mi­sia kan­sain­vä­li­se­nä opas­koi­ra­päi­vä­nä

Opaskoira on näkövammaisen henkilön liikkumisen apuväline. Suomessa on noin 220 töissä olevaa opaskoiraa.

Alkuperäinen julkaisupäivä 23.4.2019

Opaskoirayhdistyksen teema vuodelle 2019 on opaskoiran kohtaaminen. Opaskoirapäivää vietetään jälleen 24.4.2019.

Opaskoirankäyttäjät eli -ohjaajat ovat usein aktiivisia liikkujia ja kohtaavat paljon sekä ihmisiä että muita koiria. Hyvät kohtaamiset ovat turvallisia ja osa liikkumisen iloa, kun taas huonot kohtaamiset voivat olla jopa vaarallisia.

Opaskoira on näkövammaisen henkilön liikkumisen apuväline. Koirat ovat hyvin koulutettuja, mutta niidenkin keskittyminen voi herpaantua. Töissä olevaa opaskoiraa ei saa häiritä, esimerkiksi kiinnittämällä sen huomio juttelemalla tai silittelemällä sitä. Jos haluat jutella tai kysyä jotain, juttele opaskoiran käyttäjälle, älä koiralle.

Liikenteessä opaskoira työskentelee sille opetettujen reittien ja sääntöjen mukaisesti. Opaskoiran tulee aina pysähtyä suojatien eteen. Koira ei tunnista liikennevaloja tai äänimerkkejä, vaan koiranohjaaja antaa käskyn kadun ylitykseen. Käyttäjä on iloinen, jos hänelle kerrotaan, milloin se on turvallista. Autoilijan olisi hyvä pysäyttää autonsa kokonaan, jotta koirakko voi olla varma turvallisesta ylityksestä.

Kaduilla ja kevyen liikenteen väylillä koirakko voi kulkea joko vasemmassa tai oikeassa reunassa. Näkövammainen koiranohjaaja käyttää pääsääntöisesti kuuloaan ympäristönsä tarkkailuun, joten pidämme siitä, että esimerkiksi lähestyvä koiranulkoiluttaja, pyöräilijä tai vaikka sähköpotkulautailija antaa jonkin äänimerkin itsestään. Opaskoiran ja käyttäjän kannalta hiljainen ohitus ei ole paras ohitus. Sen lisäksi, että tiedämme varautua ohitukseen, hyvä ohitus on turvallinen ja tapahtuu ihmisen, ei koiran puolelta.

Töissä olevan opaskoiran tunnistaa valjaista, joissa on aisa tai kahva, josta näkövammainen käyttäjä pitää kiinni. Usein, mutta ei aina, näkövammaisella on myös valkoinen keppi mahdollisten esteiden tunnustelua varten ja merkkinä muille liikkujille näkövammasta.

Työssä oleva opaskoira ei ole lemmikkikoira. Opaskoira on näkövammaisen itsenäisen liikkumisen, arjen asiointien ja askareiden apukeino, joka mahdollistaa vammaisen ihmisen yhdenvertaisen aseman muihin nähden. Siksi opaskoirakolla on lähtökohtaisesti oikeus liikkua kaikkialla, mukaan lukien ruokakaupat, ravintolat, teatterit, museot ja harrastustilat ja matkustaa kaikissa julkisissa liikennevälineissä sekä takseissa.

Lisätietoja

Opaskoirayhdistys- Ulkoinen linkki

Opaskoirayhdistyksen puheenjohtaja Mika Tolvanen, p. 050 432 8431.


Sivu päivitetty