Siirry pääsisältöön

Iiriksen aulaan ääni-ins­tal­laa­tio

Näkövammaisten liiton Iiris-keskukseen Helsingin Itäkeskukseen on tulossa lisää taidetta. Tällä kertaa kysymyksessä on äänitaideteos, joka soveltuu erityisen hyvin näkövammaisten ihmisten koettavaksi.

Sonic mirrors -nimisen ääni-installaation Iiris-keskukseen tuo Taideyliopiston Sibelius-Akatemian- Ulkoinen linkki musiikkiteknologian aineryhmä yhteistyössä kulttuurikeskus STOAn- Ulkoinen linkki kanssa. Teokseen pääsee tutustumaan 16.3. lähtien parin kuukauden ajan Iiriksen aukioloaikoina.

Sonic mirrors on immersiivinen ääni-installaatio, joka kutsuu kuulijaa haaveilevaan akustiseen kokemukseen. Installaatio on kupolimainen, pyöreä, puinen rakennelma, johon on aseteltu 29 kaiutinta ja jonka halkaisija on noin kymmenen metriä.

"Olemme innoissamme, että saamme teoksen tänne Iirikseen. Toivomme, että mahdollisimman monella olisi tilaisuus tulla tutustumaan tähän mielenkiintoiseen ja ainutlaatuiseen ääni-installaatioon", sanoo Näkövammaisten liiton asiakaspalvelu- ja majoituspäällikkö Seija Viitanen.

Äänimaisemassa kuuluu Itä-Helsinki

Teoksen äänimaisemat ovat peräisin Itä-Helsingistä ja ne on äänittänyt Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian aineryhmä.

Ryhmä kerää ja äänittää ääniä opiskellessaan tilan äänellisiä ja akustisia piirteitä sekä säveltäessään tilassa. Tavoitteena on luoda äänellinen kokemus, joka nousee ympäristöstä ryhmäläisten mielikuvituksen kautta.

Sonic mirrors -ääni-installaatioon voi tutustua itsenäisesti tai oppaan kanssa. Teoksen sisälle mahtuu rajallinen määrä ihmisiä kerrallaan, mikä voi tarkoittaa pientä odotusaikaa.

Iiris-keskus

Näkövammaisten liiton palvelu- ja toimintakeskus Iiris sijaitsee kivenheiton päässä Itäkeskuksen metroasemalta Marjaniementiellä.

Vuonna 2003 valmistuneen rakennuksen on suunnitellut kansainvälisesti tunnettu ja palkittu arkkitehti ja Oulun yliopiston arkkitehtuurin professori Rainer Mahlamäki. Iiriksen suunnittelun lähtökohtana on esteettömyys sekä aisti- ja liikuntavammaisille että ikääntyneille käyttäjille ja vierailijoille.

Mahlamäki on suunnitellut rakennuksia myös ulkomaille, muun muassa puolanjuutalaisten historian museon Varsovaan. Rakennus voitti vuonna 2014 ensimmäistä kertaa jaetun Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon.

Muut taideteokset Iiriksessä

Sonic mirrors -ääni-installaatio sijaitsee Iiriksen aulassa sisääntulokerroksessa. Samassa aulatilassa on myös kolme pysyvää taideteosta: näkövammaisen taiteilijan, Regina Koljosen Sokeutuminen, Ateneumin taidemuseon lahjoittama kosketeltava Haavoittunut enkeli sekä katosta roikkuva, valkoisista kepeistä tehty White noise -tilataideteos.

Tiedustelut

Iiris-keskuksen info
p. 09 3960 4330 (arkisin klo 8–18)
asiakaspalvelu@nkl.fi