Siirry pääsisältöön

10 faktaa pelon se­lät­tä­mi­ses­tä

Tältä sivulta voit lukea Minun näköinen mieli -hankkeen 10 faktaa pelon selättämisestä -tallenteen tekstivastineen.

Tällä sivulla

Kuuntele

Lue

[Alkutunnus alkaa, porinaa]

[Mies laulaen:] Dum-dum...

[Naiset laulaen:] Aa-aa… mielen pata porisee…

[Nainen puhuen:] Minun näköinen mieli.

[Naiset laulaen:] Mitä se tarjoilee-ee-ee...?

[Nainen puhuen:] Näkövammaisten liitto.

[Alkutunnus päättyy.]

Morjens! Minä olen Jutta Saanila Minun näköinen mieli -hankkeesta.

Olemme kirjoittaneet kirjan, ja se on pian painossa. Sen nimi on "Rohkeus: tietoisuuden työkalut valon ja varjon leikkiin". Kirja on kirjoitettu näkövammaisille, ja se opastaa tekemään työtä itsensä kanssa.

Yksi asia, joka kirjassa toistuu ja joka tässä seuraavassa 10 faktaa pelon selättämisestä tulee esiin, on se työ jota joutuu käymään päänsä sisällä ja kehonsa sisällä. Jokainen on tämän asian kanssa napikkain tänä päivänä, vaikkei sitä suostuisi myöntämään. Ja se on pelko. Ei se ole rohkea, joka ei pelkää, vaan se joka pelkonsa löytää, myöntää ja vielä kohtaa.

10 faktaa pelon selättämisestä:

  1. Pelko on joskus tarpeellinen. Se kertoo todelliset vaaratilanteet ja asiat, jotka vaativat huolellista keskittymistä. Älä selätä tarpeellista pelkoa. Tutki siis, onko tarpeen pelon opastamana väistää tai mennä piiloon jotain todellista uhkaa (heikolla jäällä kävely, riskialtis tienoo kaupungissa, villieläimiä täynnä oleva metsä) tai kertooko pelko, että jännität vaikkapa tulevaa tilannetta, joka on loppuelämäsi kannalta merkittävä (työpaikkahaastattelu, tentti tai tapaaminen).
  2. Useimpiin pelkoihin voi suhtautua valppaasti. Tutki aina pelon syy. Mistä ajatuksista se nousee? Liittyvätkö nuo ajatukset todellisuuteen? Jos eivät liity, niin luultavasti olet tekemisissä sisäisen nakertajasi kanssa. Jokaisella on sellaisia ja ne ylisuojelevat meitä. Ne väittävät kaikenlaista, mikä aiheuttaa pelkoa ja epävarmuutta: "olet vaarassa joutua työttömäksi", "elämäsi on hakoteillä", "kaikki muut tietävät sinusta jotain ikävää ja puhuvat selän takana". Opi erottamaan sisäisen nakertajan viestit ja tekemään se duuni, joka on niiden kanssa tarpeen tehdä.
  3. Suhtaudu sisäiseen nakertajaan kuin ylisuojelevaan ja kaikkeen sekaantuvaan ystävään, joka ei tiedä tarpeellisia faktoja elämästäsi, mutta haluaa estää, ettet loukkaantuisi. Sen väitteet voi aina kyseenalaistaa. Jos se sanoo, että "elämäsi on hakoteillä", voit kertoa sille 10 faktaa, joilla todistat, että tiedät hyvin, mitä olet tekemässä. Jos se edelleen väittää, ettet osaa tehdä viisaita ratkaisuja, niin kerro sille kaikki mieleesi tulevat viisaat ratkaisut, joita olet tehnyt. Jos et saa sitä millään hiljenemään, tee niin kuin tekisit täysin ymmärtämättömän ystävänkin kanssa: pyydä sitä poistumaan. Voit tehdä tämän niin monta kertaa, että se vihdoin poistuu ja pysyy poissa.
  4. Pelko syö voimia. Vaikka olisitkin varma, että ajatus, jota pyörittelet, on todellinen uhka, siitä kannattaa ottaa paljon lomaa. Jos se syö kaikki voimasi, et jaksa tehdä tarvittavia siirtoja sitten, kun on aika toimia. Päätä aikaikkuna, jolloin pohdit asiaa tosissasi vaikkapa tänään klo 12–12.15, ja kun tuo aika on asiaa pohdittu, se riittää tältä päivältä. Ohjaa ajatuksiasi aina pelkoa herättävistä positiivisempiin ja lupaa itsellesi taas seuraavassa aikaikkunassa pohtia tätä vaikeaa asiaa. Tietoinen ajattelu vie asiaa oikeasti eteenpäin.
  5. Kun kohtaat pelon, se muuntuu toiseksi tunteeksi. Se ei välttämättä muutu iloksi, mutta ainakin koet syvää helpotusta. Ota pelko fokukseen. Mieti, mitä oikeasti pelkäät. Ei ole kuitenkaan välttämätöntä oivaltaa, mihin pelko kohdistuu. Tunnista KEHOSSASI, missä pelko tuntuu. Tuntuuko se vatsassa, sydämen seudulla vai kurkussa? Tuntuuko se lamaantumisena koko kehossa? Kuvaile itsellesi tuntemukset mahdollisimman tarkasti. Kun hahmotat tuntemuksen, yritä antaa sille täysi huomio. Tämä voi olla tuskallista, mutta kerro itsellesi, että se on hetken kuluttua ohi. Voit sanoa myös pelolle suoraan: En pelkää sinua! Vaikka ensin pelkäisitkin, niin hetken sanottuasi näin, sanojen voimasta pelko yleensä väistyy.
  6. Kiinnitä huomiosi kaikkeen siihen, missä olet jo nyt rohkea. Nouset varmaan päivän mittaan useita kertoja rohkeuteen, mutta et ole kiinnittänyt siihen huomiota. Rohkeutesi kasvaa siitä, että kiinnität siihen huomiota.
  7. Kerää motivaatiota pelon selättämiseen. Kerro itsellesi, miten ihanaa on vapautua peloista ja antaa rohkeudelle enemmän tilaa. Kerro itsellesi, mitä kaikkea tulet uskaltamaan kun opit kohtaamaan pelkosi. Haaveile ja maalaa uusi todellisuus mielesi maisemaan. Helli ja vaali sitä.
  8. Muista kiitollisuuden voima. Se on emotionaalisena voimana 20 kertaa vahvempi kuin pelko. Kiitollisuus niistä asioista, jotka ovat jo nyt hyvin, vähentää pelkoja tehokkaasti.
  9. Jos pelko on päivittäin seuranasi, etkä pysty edes kuvitella toteuttavasi yhtäkään näistä neuvoista, puhu asiasta rohkeasti lääkärillesi. Ota ammattiapu vastaan.
  10. Ajatuksesi luovat todellisuutta. Kvanttifysiikka on sen todistanut. Jos kirjoitat päivittäin 10 myönteistä ajatusta paperille, luot itsellesi positiivista todellisuutta. Voit kirjoittaa vaikka siitä, mitä asioita rakastat tehdä. Voit käyttää tietoista ajattelua muuttaaksesi todellisuuttasi askel askeleelta valoisammaksi.

Nämä ajatukset löytyvät siis 1.6. julkaistavasta kirjasta: Rohkeus, tietoisuuden työkalut valon ja varjon leikkiin. Jos haluat olla yhteydessä yhteen kirjan kirjoittajaan, ota yhteys minuun Jutta Saanilaan. jutta.saanila@nkl.fi tai 050-5339491