Ku­vai­lu­tulk­kaus

Kuvailutulkkaus on visuaalisuuden sanallistamista. Kuvailutulkin perusohje on: ”Kerro, mitä näet.”

Näkövammaisten Keskusliitto on yhteistyössä Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n kanssa kouluttanut vapaaehtoisia kuvailutulkkeja ja sijoittanut kuvailutulkkauslaitteita ympäri Suomen.

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry ylläpitää kuvailutulkkirekisteriä. Kuvailutulkkien yhteystietoja voi tiedustella kulttuurisihteeriltä.

Kuvailutulkkauslaitteet

Kuvailutulkkauslaitteistoon kuuluu langattomia kuulokkeita, mikrofoni, mikrofonin etuaste ja lähetin. Kuvailutulkki puhuu mikrofoniin. Puhe välittyy lähettimen kautta langattomiin kuulokkeisiin. Järjestelmässä voidaan käyttää kahta mikrofonia samanaikaisesti.

Käytössä oleva välineistö toimii radiotaajuudella 862-865 mhz. Kyseinen taajuus on maksuton ja kaikkien käytettävissä. Teattereiden, konsertti- ja urheilupaikkojen langattomat järjestelmät toimivat luvanvaraisilla maksullisilla taajuuksilla. Kun järjestelmät toimivat eri taajuusalueilla, ei ole riskiä siitä, että ne häiritsisivät toisiaan. Vapaalla taajuusalueella voi kuulokkeista kuulua asiaankuulumatonta lähetystä, minkä vuoksi voidaan joutua etsimään vapaata kanavaa. Järjestelmä pystyy käyttämään kanavia, joiden taajuudet ovat seuraavat:
  • Kanava 1. 863.500 mhz
  • Kanava 2. 864,000 mhz
  • Kanava 3. 864.500 mhz
Kuvailutulkkauslaitteita lainataan veloituksetta näkövammaisille järjestettäviin tilaisuuksiin. Järjestäjä hankkii omalla kustannuksellaan tarvittavat patterit ja vastaa mahdollisista rahtikuluista.