Palveluopas 2017
11 Alennukset liikennevälineissä

11.1 Junamatkat

Eläkkeellä olevat näkövammaiset voivat saada alennusta junalipuista. Alennus on 20 % peruslipun sekä 10 ja 30 matkan sarjalipun hinnasta. VR:n lähiliikenteen kerta- ja sarjalipuista alennus on 50 % . Säästölipuista, lisäpalveluista, mahdollisista tarjoushinnoista ja kausilipuista alennusta ei myönnetä. Alennuksen saavat 65 vuotta täyttäneet tai alle 65-vuotiaat, joille on myönnetty työttömyyseläke tai täyteen työkyvyttömyyteen perustuva eläke Kelasta tai Suomen työeläkejärjestelmästä.
 
Junassa on esitettävä
 1. 65 vuotta täyttäneet
  1. virallinen henkilökortti, passi, ajokortti tai kuvallinen Kela-kortti
 2.  alle 65-vuotiaat eläkeläiset
  1. kuvallinen Kela-kortti, jossa on teksti eläkkeensaaja, kuvaton Kansaneläkkeensaajan kortti tai työeläkeyhtiön myöntämä Työeläkekortti
  2.  aiemmin ostettu VR:n eläkeläiskortti (kortteja ei enää myönnetä, mutta vanhat kortit kelpaavat)
  3. eläkepäätös, jossa lukee kansaneläke (määräaikainen tai toistaiseksi)
  4. Kansaneläkelaitoksen ulkomaan yksiköstä saatu todistus, josta ilmenee, että henkilösaa eläkettä muusta Euroopan maasta
  5. Eläkeläisen on junassa todistettava henkilöllisyytensä poliisin myöntämällä todistuksella (henkilökortti, passi, ajokortti).
 Kun näkövammainen (haitta-aste vähintään 65 prosenttia) matkustaa saattajan kanssa, saattajalla on oikeus maksuttomaan matkaan, myös yöjunien makuupaikalla. Saattajan on oltava vähintään 18-vuotias. Näkövammaisella on oltava aikuisen, lapsen, opiskelijan tai eläkeläisen junalippu. Myös alle 4-vuotiaalle näkövammaiselle lapselle tulee ostaa juniorilippu, jos hänen saattajalleen halutaan maksuton lippu. Näkövammaisen ja saattajan liput on ostettava samalla kertaa. Saattajalipun saa ostettua myös VR:n verkkokaupasta.
 
Näkövamma on todistettava lipun oston yhteydessä ja matkustettaessa:
 1. Näkövammaisten liiton näkövammaiskortilla, kun haitta-aste on vähintään 65 prosenttia.
 2. Lääkärintodistuksella, josta ilmenee, että näkövamman haitta-aste on vähintään 65 prosenttia.
 3. Suomen Kuurosokeat ry:n jäsenkortilla.
 Opaskoiran kanssa matkustavan on suositeltavaa matkustaa lemmikkiosastossa tai sen viereisillä paikoilla. Opas- tai avustajakoiran kanssa voi matkustaa myös IC-junan palveluvaunun alakerrassa ja Pendolinon palveluvaunussa. Kaksikerrosmakuuvaunussa opaskoira matkustaa maksutta opastettavansa kanssa lemmikkihytissä tai invahytissä. Pikajunan makuuvaunussa opaskoiran kanssa voi matkustaa päätyhytissä. Hytti on aina varattava kokonaan omaan käyttöön, mutta se hinnoitellaan edullisemmaksi kuin normaali yhden hengen hytti.
 
VR on ottanut käyttöön 1.1.2017 alkaen maksuttoman palvelunumeron vammaisasiakkaille. Numerosta voi hoitaa matkaan liittyvät vammaispalvelut, esimerkiksi asemien avustamispalvelun tilaamisen. Uusi palvelunumero on 08001 66888 ja palvelu on avoinna päivittäin klo 7-22.

11.2 Kotimaan lennot

Eri lentoyhtiöillä lippujen hinnat, peruutusehdot ja käytännöt vammaisten matkustajien avustamisesta vaihtelevat. Matkaa varatessa kannattaa mainita vammasta ja ottaa yhteyttä lentoyhtiön asiakaspalveluun käytännön asioiden selvittämiseksi, esimerkiksi avustajan tarve lennon aikana. Opaskoirasta on mainittava lippuvarauksen yhteydessä. Jos koirille allerginen henkilö on varannut paikan lennolle, sille ei voi ottaa mukaan opaskoiraa.

Finnair voi myöntää kotimaan lennoilla normaalihintaisiin lippuihin joustavampia ehtoja liittyen muun muassa muutos- ja takaisinmaksusääntöihin kaikille 65 vuotta täyttäneille, täydellä työkyvyttömyyseläkkeellä tai kuntoutustuella oleville sekä vammaisille, joiden haitta-aste on vähintään 80 prosenttia.

Finnairin kotimaan lennoilla näkövammainen voi matkustaa seniorihintaisella lipulla kaikilla lentoreiteillä. Menopaluulipun ostavalle saattajalle on tarjolla escort-hinta, joka on hintatasoltaan ja lippuehdoiltaan seniorihinnan kanssa yhtenäinen. Saattaja voi palata kotiin joko välittömästi tai samalla lennolla näkövammaisen kanssa. Saattajan matkalippu on varattava samalla kertaa kuin näkövammaisen matkustajan lippu.

Finnairin kotimaan ja ulkomaan lennoilla vammainen matkustaja voi varata etukäteen paikat itselleen ja avustajalle. Paikanvaraus on maksuton ja sen voi tehdä soittamalla numeroon 09 818 0800. Myös muilla lentoyhtiöillä voi olla vastaava mahdollisuus, joten se kannattaa tarkistaa soittamalla lentoyhtiöön tai matkatoimistoon.

Lentolippujen hinnat vaihtelevat eri lentoyhtiöiden välillä. Esimerkiksi tarjousliput voivat olla hyvinkin edullisia.

11.3 Linja-automatka

Täydellä tai määräaikaisella eläkkeellä olevat alle 65-vuotiaat henkilöt saavat 30 prosentin alennuksen aikuisten kilometritaksan mukaisista yli 60 kilometrin pituisista yhdensuuntaisista linja-automatkoista. Matkahuolto myöntää alennuksen etukäteen Matkahuolloista tai Matkahuollon verkkosivuilta ostetuista kotimaan matkalipuista. Ennakkoon Matkahuollon toimipaikoista ostetut liput ovat voimassa yhden kuukauden ostopäivästä. Matkahuollon verkkosivuilta ostetut liput ovat voimassa sinä päivänä ja sillä vuorolla, jolle lippu on ostettu.

Alennuksen saa Matkahuollon eläkeläiskortilla, kuvallisella Kela-kortilla, joka on varustettu Matkahuollon, VR:n tai Finnairin liikemerkillä, pahvisella Kelan eläkkeensaajakortilla sekä työeläkeyhtiöiden myöntämällä työeläkekortilla. Kuvattoman kortin kanssa on esitettävä poliisin myöntämä henkilökortti, passi tai ajokortti. 65 vuotta täyttäneet henkilöt saavat alennuksen esittämällä poliisin myöntämän henkilökortin, passin tai ajokortin.
 
Eri yhtiöt tarjoavat edullisia linja-automatkoja tietyille vuoroille sekä Matkahuollon hinnoista poikkeavia alennuksia.  Matkojen hinnat voivat vaihdella sen mukaan, miten suosittu vuoro on kyseessä tai kuinka ajoissa matkan ostaa tai varaa. Matkahuollon nettitarjouslippuja voi ostaa verkkosivuilta www.matkahuolto.fi.

11.4 Paikallisliikenteen matkat

Joidenkin kuntien liikennelaitokset ja liikennöitsijät myöntävät maksuttomia invalidilippuja ja erilaisia alennuksia näkövammaisille matkustajille. Ilmaislipulla matkustavan saattajallakin voi olla oikeus ilmaiseen matkaan. Lisätietoja alennuksista saa oman kunnan liikennelaitokselta ja liikennöitsijöiltä.